Що замовчують чоловіки?

Більшість чоловіків не любить ходити до лікаря, та намагається не помічати симптоми погіршення здоров’я. Особливо це актуально, якщо мова йде про порушення, що пов’язані з “чоловічим здоров’ям”, еректильною дисфункцією та іншими інтимними питаннями. Проте якщо ігнорувати проблеми, вони не зникають, а накопичуються та посилюються. Але якщо вчасно звернутися по допомогу до лікаря, пройти оздоровчі процедури, то в більшості випадків можна покращити стан здоров’я і усунути проблеми.

Про що каже статистика

Згідно зі статистичними даними, близько 10% українських чоловіків у 30 років вже мають еректильні розлади. А у віці 40-50 років з цією проблемою стикається приблизно 40% чоловіків. Але при цьому більшість чоловіків не звертаються по допомогу до лікаря. І навіть під час профілактичного огляду вони замовчують проблему еректильної дисфункції. Це реальний факт, підтверджений клінічними випадками нашого центру. 

Не рідкість, що чоловік звертається до нас з іншими порушеннями здоров’я, та починає проходити оздоровчі процедури. І вже через кілька днів ділиться новиною, що в нього не тільки поліпшився загальний стан, а й покращилась робота статевих органів. Їх жінки теж це відмічають, та починають слідкувати за тим, щоб чоловік вчасно виконував всі рекомендації лікаря.

Чому страждає чоловіче здоров’я

Причин погіршення потенції може бути багато, але якщо мова йде про молодих чоловіків 30-40 років, то найчастіше вони стикаються з психогенним порушенням потенції.

Під впливом довготривалого стресу виникає стан депресії

Зараз йде війна – це постійний стрес. Природою закладено, що людина буде попадати в стресові ситуації та відчувати короткотривалі стреси. Це нормально і навіть корисно в обмежених кількостях. Але наш організм не розрахований на довготривалий стрес, якій ми зараз переживаємо. В таких умовах у чоловіків набагато більше хвилювання про родину, роботу, країну.

Пригнічений настрій, втрата інтересу до звичних занять, до будь-якої діяльності, до оточуючих, або навпаки – агресія у бік оточуючих, ось що помічають лікарі нашого центру при першому огляді чоловіків. Під впливом довготривалого стресу виникає стан депресії. 

Зараз йде війна – це постійний стрес

Це негативно позначається на роботі організму в цілому, а також на діяльності репродуктивної системи. Погіршується функція простати, виникає психогенне порушення потенції. Пацієнти, які страждають від депресії, втрачають здатність отримувати задоволення, в тому числі і сексуальне. Це стає потужною перешкодою для повноцінного інтимного життя. 

Що може допомогти чоловіку в такому стані?

Коли в чоловіків з’являються проблеми інтимного характеру, вони часто дуже хвилюються через це, нерідко втрачають самоповагу. Але це хибне ставлення до проблеми. Не варто розраховувати, що вона пройде сама, проте й карати себе не треба. Чоловіче здоров’я можна поліпшити, існують дієві методи покращення функції простати, лікування та профілактики еректильної дисфункції.

Чоловіче здоров’я можна поліпшити, існують дієві методи покращення функції простати, лікування та профілактики еректильної дисфункції

Важливо придивитися до загального стану організму, пройти базовий чек-ап, проконсультуватися у терапевта. Потім – вибрати тактику оздоровлення, яка допоможе покращити здоров’я та позитивно вплине на роботу передміхурової залози. Наш досвід показує, що стан чоловічого здоров’я відчутно покращується  після проведення наступних оздоровчих процедур:

  • Використання інфузійних коктейлів з препаратами ТМ Хеель
  • Застосування надвенного лазерного опромінення крові
  • Введення озонованого фізіологічного розчину
  • Введення інфузійних коктейлів з амінокислотними комплексами

Власна статистика нашого центру показує, що вже на 3-4 день цих процедур чоловіки починають відчувати поліпшення в роботі статевих органів. 

Фахівці “ЮБІАЙ” мають успішний досвід лікування розладів чоловічого здоров’я. Терапевт допоможе чоловіку розібратися з причинами погіршення здоров’я, визначити тактику дій, обрати ефективні процедури та їх необхідну кількість. Курс оздоровчих процедур допоможе покращити функції простати, поліпшити загальний стан організму та позбутися еректильних розладів.

Що таке С-реактивний білок (СРБ)?

С-реактивний білок (СРБ) — елемент крові, який є дуже чутливим до хронічних та гострих запальних процесів. Цей показник найбільш точно відображає стан імунної системи, оскільки підвищується задовго до того, як захворювання проявляє себе клінічно і зберігається тривалий час після перенесеного інфекційного (бактеріального або вірусного) захворювання.

За що відповідає СР-білок?

Раніше СРБ використовувався в дуже вузькому сегменті. Його визначення якісними реакціями аналізу в “плюсах” виключно для виявлення активності ревматизму. Однак сучасна наука глибоко вивчила та проілюструвала значення С-реактивного білка, як системного показника стану імунної системи, наявності та активності в органічному сполучному процесі. При цьому дуже важливо змінити цей показник не якісно, а кількісно (у міліграмах на літр). Точне вимірювання дозволить найбільш точно визначити, чи є в організмі запалення, що пригнічує імунну систему.

Як розшифрувати результати?

Норма С-реактивного білка становить 3 мг / л.

Підвищення СРБ до 7 мг/ л говорить про низьку інтенсивність запалення. Це може спостерігатися при в’ялотікуючих, прихованих запальних захворюваннях, не проявляються клінічно. Запалення найбільш небезпечно, через те призводить до поступового пригнічення імунітету.


Показники СРБ від 7,1 до 50 мг / л — це, так звана середня інтенсивність запального процесу. Такий рівень СРБ спостерігається при хронічних сполучних процесах в організмі (аутоімунні, ревматичні, шкірні, онкологічні та перші захворювання).

Підвищення СРБ вище 50 мг / л говорить про високу інтенсивність запалення. Як правило, такі показники СРБ спостерігаються при важкому перебігу запальних і аутоімунних захворювань. Раннє виявлення прихованого запалення, допоможе Вам уникнути хронізації процесу і запобігти розвитку ускладнень. При підвищенні СРБ, слід негайно звернутися до лікаря.

Причини зростання концентрації СР-білка?

С-реактивний білок може підвищитися при:

  • ревматичних захворюваннях
  • серцево-судинних патологіях
  • захворюваннях органів травлення
  • дерматологічних захворюваннях
  • бронхіальній астмі
  • аутоімунних захворюваннях
  • онкологічних захворюваннях
  • вірусних та бактеріальних інфекціях

У разі розвитку інфаркту міокарда, цей показник один з перших «сигналізує» про розвиток ішемічного запалення в судинній стінці. Визначення СРБ є більш надійним і чутливим показником запального процесу, що передбачає скорочення осідання еритроцитів у крові (ШОЕ).

Коли і як здати аналіз на СР-білок?

Аналіз можна здати як окремо, так і пакетом, що буде більш інформативно – дослідження входить до комплексного обстеження організму. Воно включає консультацію лікаря, функціональну діагностику та інші важливі аналізи. Щоб здати окремо аналіз на концентрацію СР-білок в сироватці крові, просто повідомте про своє рішення в будь-який зручний спосіб – онлайн або зателефонувавши за телефонами центру.

Щоб здати окремо аналіз на концентрацію СР-білок в сироватці крові, просто повідомте про своє рішення в будь-який зручний спосіб – онлайн або зателефонувавши за телефонами центру.

Для здачі аналізу на СРБ береться кров із вени. Необхідно утриматися від їжі протягом 8-12 годин. Пити негазовану воду можна у звичайній кількості. Вранці напередодні дослідження бажано не палити. Обмежити фізичні навантаження.

Після здачі аналізу необхідна консультація лікаря, який розшифрує результати і дасть рекомендації щодо нормалізації показників в разі виявлення відхилень від норми.

Безоплатна консультація терапевта при проходженні Check-up.

У період з 13 травня 2023 року до 31 травня 2023 року Ви можете замовити діагностичні послуги за акційними цінами в Медичному Центрі “ЮБІАЙ” та на офіційному сайті ubi-clinic.com. Також замовлення приймаються на сторінках соціальних мереж Facebook та Instagram.

Наші фахівці допоможуть підібрати Check-up для вашої мами, бабусі, хрещеній, тітці, подрузі – будь-яка рідна людина, яку ви хочете привітати з Днем матері та подарувати турботу.

Консультація терапевта – у подарунок!

Центр відновлювальної медицини “ЮБІАЙ”  пропонує комплексне обстеження організму для дорослих, а також для дітей з 1-го року життя. Прийом лікаря триває не менш ніж сорок хвилин. Ми не обмежуємо тривалість консультації, аби ви або ваші близькі отримали відповіді на всі питання, які хвилюють.

Медичний Центр “ЮБІАЙ” застосовує запатентований алгоритм комплексної оцінки стану організму – технологія, яка дозволяє оцінити результати функціональних тестів, загального клінічного аналізу венозної крові не лише за кількісними показниками «норма – поза нормою», але й інтерпретувати показники за допомогою інтегральних індексів.

Такі індекси допомагають лікарю виявити можливі відхилення в організмі на більш ранньому етапі:

  • Наявність або відсутність запалення в організмі, його інтенсивність
  • Стан імунної системи
  • Глибину змін імунологічних показників та “зашлакованість” організму
  • Направленість та інтенсивність метаболізму, оцінити обмінні процеси
  • Роботу серця і судин
  • Функціональні можливості організму

В акції бере участь наступний перелік діагностичних комплексів: “Розширений“, “Повний”, “Повний+Енергія

Детальний опис Запатентованої технології Комплексної оцінки стану організму.

Також пацієнти мають змогу замовити персональну програму обстеження: лікар Медичного Центру “ЮБІАЙ” складає програму на підставі ваших скарг та побажань. Так і пройти обстеження організму за напрямками: Кардіологія, Ендокринологія, Неврологія, Дерматовенерологія, Гастроентерологія, Урологія, Онкологія.

Акція діє в Медичному Центрі “ЮБІАЙ” з 13 по 31 травня 2023.

Скористатися пропозицією можуть усі постійні та нові пацієнти Медичного Центру “ЮБІАЙ”.

У період з 14 лютого 2023 року до 25 лютого 2023 року Ви можете замовити послуги за акційними цінами в медичному центрі та на офіційному сайті ubi-clinic.com. Також замовлення приймаються на сторінках соціальних мереж Facebook та Instagram.

У разі замовлення послуг ТОВ “Медичний центр “ЮБІАЙ” пацієнтам надається знижка у розмірі 20% на загальну вартість послуг під час першого відвідування медичного центру в період з 14.02 по 25.02.

Скористатися знижкою можуть лише пари – постійні та нові пацієнти. Приходьте разом з коханими людьми (чоловіком/дружиною, матусями/татусями, бабусями/дідусями, дочкою/сином) та скористайтеся новим пропозицією від нашого медичного закладу.

Ми не обмежуємо вас у кількості процедур, обирайте дві та більше зі списку нижче:

Вартість зі знижкою можна уточнити за телефонами медичного центру.

У період з 24 грудня 2022 року по 19 січня 2023 року Ви маєте можливість замовити послуги за акційними цінами в медичному центрі UBI та на офіційному сайті ubi-clinic.com. Також замовлення приймаються на сторінках в соціальних мережах Facebook та Instagram.

У разі замовлення будь-яких послуг ТОВ «Медичний центр «Юбіай» пацієнту надається знижка в розмірі від 10 % до 20% на загальну вартість послуги.  

Вартість та розмір знижки можливо уточнити за телефонами:

(044) 454-75-16 (067) 550-11-59 (093) 503-49-93

Графік роботи Контакт-центру:

ПН-НД з 09:00 до 20:00

Омега-3 жирні кислоти – це тип поліненасичених жирів, які також називають «здоровими жирами», за їх потенційну захисну роль у хронічних захворюваннях, таких як хвороби серця та деменція. Вони є одним з ключових будівельних блоків для клітинних мембран і залишаються предметом інтересу наукового співтовариства.

Сімейство Омега-3 жирних кислот це:

  • альфа-ліноленова кислота (ALA)
  • стеаридонова кислота (SDA)
  • ейкозапентаєнова кислота (EPA)
  • докозапентаєнова кислота (DPA)
  • докозагексаєнова кислота (DHA)

DHA і EPA є основними поліненасиченими жирами в клітинних мембранах мозку, і вони були популяризовані та успішно використовуються як харчові добавки.

Омега-3 жирні кислоти незамінні, тобто людський організм не в змозі створювати їх самостійно — жирні кислоти необхідно отримувати з їжею. Наприклад, ALA з насіння рослин може перетворюватися в організмі на всі інші типи Омега-3 : EPA, SDA, DHA, DPA.

Однак це перетворення є досить неефективним, коли менше 3% ALA перетворюється в DHA або EPA у чоловіків і менше 10% у жінок. Тому необхідно достатньо споживати продукти, що містять саме DHA і EPA.

Омега-3 в раціоні

DHA, EPA і DPA омега-3 жирні кислоти синтезуються морськими організмами, такими як водорості та фітопланктон. При споживанні рибою, водними ссавцями та ракоподібними, жирні кислоти потрапляють в харчовий ланцюг і зберігаються в жировій тканині, печінці. Потім вони згодом споживаються людьми.

Харчові джерела DHA, EPA і DPA включають:

  • жирну рибу: лосось, сардина, скумбрія, менхеден або оселедець
  • печінку нежирної білої риби, наприклад палтуса або тріски
  • жир тюленів або китів
  • риб’ячий жир

ALA, з іншого боку, зосереджена в рослинних джерелах і є найбільш частою Омега-3 жирною кислотою, яка використовується організмом для створення всіх інших типів Омега-3 жирних кислот. Джерела ALA включають горіхи та насіння, такі як насіння льону, насіння чіа та волоські горіхи, а також олії, такі як олія насіння ехіуму, рапсова та соєва олії.

Згідноданим Національного інституту здоров’я , більшість дорослих у Сполучених Штатах споживають рекомендовану кількість Омега-3 — 1,1 г для дорослих жінок і 1,6 г для дорослих чоловіків — у формі ALA. Однак, враховуючи те, що ALA погано синтезує DHA і EPA, рекомендоване дієтичне споживання комбінації продуктів, багатих на ALA, EPA і DHA. Крім того, доступна безліч добавок DHA та EPA Омега-3. Риб’ячий жир є найпоширенішою добавкою омега-3, яку використовують дорослі та діти.

Омега-3 жири: чим корисні для здоров’я

Десятиліття досліджень впливу Омега-3 жирних кислот на здоров’я дали суперечливі висновки. Ось деякі підтверджені доказами переваги споживання Омега-3 жирних кислот.

Протизапальні властивості

Хронічне запалення — також називається запаленням низького ступеня — пов’язане з розвитком ожиріння, хвороб серця та раку. Було доказано, що Омега-3 жирні кислоти мають протизапальну дію в організмі людини і можуть допомогти знизити маркери запалення, такі як С-реактивний білок та інтерлейкін-6. Фактично, Омега-3 вважається одним з найпотужніших ліпідів, здатних зменшувати окислювальний стрес і запалення. Це також потенційно захищає від розвитку хронічних захворювань.

Зниження рівня холестерину

У 6-тижневому дослідженні, щоденне вживання принаймні 1,2 г DHA значно знизило рівень тригліцеридів і підвищило рівень «хорошого» холестерину або ліпопротеїнів високої щільності. Крім того, Омега-3 жирні кислоти знижували рівень «поганого» холестерину, ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), коли дієтичні насичені жири були замінені поліненасиченими і мононенасиченими жирними кислотами, які містяться в рослинних продуктах, таких як горіхи та авокадо. Підвищені тригліцериди та холестерин ЛПНЩ пов’язані з підвищеним ризиком розвитку метаболічного синдрому та серцевих захворювань.

Зниження артеріального тиску

З іншого боку, було показано, що Омега-3 жирні кислоти покращують здоров’я судин — здоров’я кровоносних судин — за рахунок збільшення біодоступності оксиду азоту. У науковому дослідженні оксид азоту викликав розширення (розслаблення) кровоносних судин і призвів до значного зниження артеріального тиску.

Може знизити ризик серцевих захворювань

Знижуючи маркери, пов’язані з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань — високий рівень тригліцеридів, холестерину та кров’яного тиску — Омега-3 жирні кислоти можуть зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Підвищити ефективність лікування раку

Омега-3 жирні кислоти можуть покращити ефективність і толерантність до хіміотерапії і є потенційним допоміжним засобом лікування для людей, які проходять лікування раку.

Дослідження показало, що щоденне вживання добавок EPA та DHA допомогло пацієнтам з раком голови та шиї та раком грудей підтримувати вагу тіла та зменшувати втрату м’язової маси, пов’язану з раком.

Зменшує прояви депресії

Оглядове дослідження 2019 року, в якому взяли участь понад 2000 учасників, показало сприятливий вплив Омега-3 жирних кислот EPA на зниження проявів депресії, а DHA демонструє незначну користь. Цей висновок підтверджується іншими дослідженнями, включеними до огляду професора Шахіді та професора Амбігайпалана, що вказує на те, що добавки риб’ячого жиру допомагають захистити від великого депресивного розладу у людей у віці від 15 до 25 років.

За матеріалами статті на сайті Medical News Today

Що таке глютен?

Глютен ― мабуть, одна з найбільш суперечливих і невірно зрозумілих харчових сполук.Часто розглядається як один білок, хоча глютен включає в себе ряд білків, які називаються проламінами.

Проламіни присутні в пшениці, житі, ячмені та в гібриді пшениці та жита, відомому як тритикале. Хоча в цих зернах міститься багато проламінів, гліадин і глютенін є основним джерелом проламінів у пшениці. Ці білки стійкі до повного перетравлення ферментами, які знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Це пов’язано з тим, що ферменти, які виробляють підшлункова залоза, шлунок і кишкова оболонка кишкового тракту, не можуть повністю розщеплювати білки з високим вмістом залишків проліну. Пролін ― це амінокислота, що є основою глютену.

Неповне перетравлення цих білків дозволяє великим сполученням амінокислот, які називаються пептидами, проходити через стінку тонкого кишечника. Ці фрагменти перетинають кишковий бар’єр і потрапляють в інші частини тіла, де вони можуть викликати запальну імунну відповідь.

Важливо зазначити, що глютен надзвичайно стійкий до травлення у всіх людей, а не лише у людей, які страждають на целіакію, яка є аутоімунним станом.

Типи захворювань, пов’язаних з глютеном

«Непереносимість глютену» — це загальний термін, який відноситься до трьох основних типів захворювань, пов’язаних з глютеном. Нижче ми розглянемо кожен по черзі.

Целіакія

Целіакія є, мабуть, найвідомішим захворюванням, пов’язаним із глютеном. Це аутоімунне захворювання, при якому імунна система реагує на білки у складі глютену.

Коли люди з целіакією їдять продукти з вмістом глютену, це призводить до пошкодження тонкого кишечника і викликає широкий спектр симптомів, включаючи діарею, біль у животі та здуття живота. Тривалий вплив глютену у людей з целіакією може призвести до зниження мінеральної щільності кісткової тканини, значної втрати ваги, залізодефіцитної анемії, судом, м’язової слабкості та інших серйозних симптомів.

Поширеність різниться в усьому світі, причому в деяких країнах рівень поширеності вищий, ніж в інших. Наприклад, зараз цей стан вражає приблизно 1–2% населення Сполучених Штатів і частіше зустрічається серед жінок.

Целіакія також частіше зустрічається у людей, які мають інші аутоімунні захворювання, включаючи діабет першого типу. Фахівці вважають, що причиною цього стану є як генетичні, так і екологічні фактори. Зазвичай лікарі рекомендують людям з целіакією дотримуватися суворої безглютенової дієти.

Алергія на пшеницю

Згідно з дослідженням, люди з алергією на пшеницю мають алергічну реакцію на білки, присутні в пшениці. Цей вид алергії набагато частіше зустрічається у дітей, хоча може вражати і дорослих. Алергія на пшеницю може викликати серйозні симптоми, включаючи анафілаксію.

Хоча целіакія та алергія на пшеницю є серйозними захворюваннями, механізми їх дії відрізняються. Наприклад, на відміну від целіакії, алергія на пшеницю може бути опосередкованою імуноглобуліном E (IgE). Це означає, що специфічні до пшениці антитіла IgE  реагують на потрапляння пшениці в організм, тим самим викликаючи вивільнення запальних сполук, включаючи гістамін. IgE-опосередкована імунна відповідь є негайною і може бути небезпечною для життя. Реакція також може виникнути від вдихання пшениці — наприклад, при випіканні з пшеничного борошна.

Нецеліакійна чутливість до глютену

Деякі люди відчувають реакції на глютен, навіть якщо вони не мають целіакії або алергії на пшеницю. Експерти називають цей тип непереносимості глютену нецеліакійна чутливість до глютену.

Згідно з оглядом 2019 року, нецеліакійна чутливість до глютену зустрічається набагато частіше, ніж целіакія, і може вразити до 13% населення. Також цей стан частіше зустрічається у жінок.

Люди з нецеліакійної чутливості до глютену можуть відчуваюти такі симптоми, як: здуття, метеоризм, діарею, а також симптоми, не пов’язані з шлунково-кишковим трактом, такі як втома, тривога та головні болі. Ці симптоми часто покращуються на безглютеновій дієті.

Експерти вважають, що існує зв’язок між симптомами цього стану та імунною відповіддю, хоча все ще існують деякі суперечки щодо точної причини.

Деякі вчені припускають, що інші компоненти пшениці, а не тільки глютен, можуть викликати нецеліакійну чутливість до глютену. Вчені продовжують дослідження, щоб краще зрозуміти цей стан.

Якщо людина відчуває перераховані вище симптоми після вживання глютену, лікар повинен виключити целіакію та алергію на пшеницю, перш ніж вони зможуть діагностувати нецеліакійна чутливість до глютену.

Наразі немає тестів, які можуть допомогти діагностувати цей медичний стан, тому він залишається діагнозом виключення. Після встановлення діагнозу людина повинна уникати глютену, дотримуючись безглютенової дієти.

Стаття з сайту Medical News Today

Вчені повідомляють, що зараз йдуть фінальні стадіїї досліджень пероральних противірусних засобів для лікування COVID-19.

Офіційні особи з біотерапії компанії Merck та Ridgeback намагаються отримати дозвіл від Управління з контролю за продуктами та ліками на використання для їх розробки молнупіравіру, після успішного завершення третьої фази клінічного випробування.

Представники компанії сказали, що молнупіравір знизив ризик госпіталізації або смерті від COVID-19 на 50 відсотків для учасників дослідження, які малм легкі та помірні симптоми.

“Завдяки цим переконливим результатам ми очікуємо, що мольнупіравір може стати важливим препаратом в рамках глобальних зусиль по боротьбі з пандемією”, – сказав Роберт М. Девіс, генеральний директор та президент Merck.

Доктор Моніка Ганді, професор медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, пояснила результати клінічних випробувань та їх важливість.

«Молнупіравір ― це противірусний засіб (аналог нуклеозиду), спочатку розроблений для широкого спектру дії проти багатьох вірусів шляхом інгібування вірусної реплікації”, ― сказала вона. «У пробірці мольнупіравір пригнічує реплікацію SARS-CoV-2, агента, що викликає COVID-19»

«Потім молнупіравір тестували у на 3 фазі випробування, з залученням амбулаторних пацієнтів з легкими та помірними симптомами COVID-19, які мали принаймні один фактор ризику розвитку важкої хвороби, щоб перевірити, чи діє препарат для запобігання госпіталізації або смерті, та проміжний аналіз дослідження (775 учасників з 1500 зарахованих) були звільнені сьогодні», – додала вона. «Проміжний аналіз випробування (так званий MOVe-OUT) показав, що молнупіравір знизив ризик госпіталізації або смерті на 50 відсотків (7 відсотків тих, хто приймав молнупіравір або госпіталізований, або помер до 29 дня (28/385), порівняно з 14 відсотками пацієнтів, які отримували плацебо (53/377). Протягом 29-го дня не було зареєстровано жодної смерті у пацієнтів, які отримували мольнупіравір, порівняно з 8 смертями у пацієнтів, які отримували плацебо».

«Це дуже захоплююча знахідка для першого амбулаторного противірусного препарату, який, ймовірно, буде схвалений для лікування легкої та помірної форми COVID-19, і компанія оголошує, що подасть заявку на реєстрацію лікарського засобу, а уряд США вже схвалив закупівлю 1,7 млн доз», – підсумувала Ганді.

Pfizer та Roche також проводять останні стадії клінічних випробувань противірусних препаратів, які можуть лікувати людей на ранніх стадіях COVID-19.

Але не всі згодні, що ці противірусні засоби можуть щось змінити

«Створення нових противірусних препаратів під час пандемії COVID-19 не так просте, як здається»,-сказав доктор філософії Раві Старцл, ад’юнкт ― професор Університету Карнегі-Меллон у Піттсбурзі, співзасновник та генеральний директор біотехнологічних компаній BioPlx та Firebreak Inc.

«Зокрема, з грипом спроба створити противірусні засоби для лікування  грипу виявилася надзвичайно складною, оскільки віруси можуть дуже швидко поширюватися ― сказав Старцл.

Він зазначив, що на сьогодні клінічно схвалені противірусні препарати доступні лише для 10 із більш ніж 220 вірусів. Вони також можуть мати значні побічні ефекти, які можуть обмежити їх загальну корисність.

Холестерин є одним з найважливіших компонентів клітинних мембран у тварин. Не зважаючи на його погану репутацію, холестерин необхідний для життя. Однак, при високому рівні в крові, він збільшує ризик серцево-судинних захворювань. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щорічно підвищений рівень холестерину спричиняє 2,6 мільйона смертей.

Враховуючи таку проблему, не дивно, що населення дезімформоване з приводу шкоди та користі холестерину. Отже, щоб допомогти відокремити факти від художньої літератури, ресурс Medical News Today звернувся за допомогою до трьох експертів:

  • Доктора Едо Паза, кардіолога і віце-президента з медичних питань K Health
  • Доктора Роберта Грінфілда, сертифікованого кардіолога, ліпідолога та терапевта Інституту серця та судин MemorialCare Медичного центру Оранж-Кост у долині Фонтан, Каліфорнія
  • Доктора Олександри Лахойє, неінвазивного кардіолога із Центру здоров’я Сент -Джонса у місті Санта -Моніка, Каліфорнія

Ось основні міфи, які ці лікарі намагаються розвіяти своєю роботою.

1. Весь холестерин поганий

Холестерин є життєво важливим компонентом клітинних мембран. Крім своєї структурної ролі в мембранах, він також є життєво важливим джерелом у виробництві стероїдних гормонів, вітаміну D та жовчної кислоти.

Отже, хоча високий рівень є фактором ризику захворювання, без холестерину ми не змогли б вижити. Як пояснив доктор Грінфілд: «Наші тіла не створені для проживання в середовищі, де є надлишок їжі, і тому, коли є надлишок холестерину, він буде відкладатися в нашому тілі. І цей депозитний центр часто може бути нашими кровоносними судинами, саме тоді це шкідливо».

Крім функцій холестерину в організмі, спосіб його транспортування також впливає на те, чи є він шкідливим для здоров’я. Холестерин рухається в організмі за допомогою ліпопротеїнів, які складаються з жиру та білка. Цей транспорт відбувається двома основними способами.

Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) переносять холестерин з печінки в клітини, де він використовується в декількох процесах. Люди іноді називають ЛПНЩ «поганим» холестерином, оскільки високий рівень холестерину ЛПНЩ у крові збільшує ризик серцево -судинних захворювань.

Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) часто називають «хорошим» холестерином, оскільки він транспортує холестерин назад до печінки. Потрапивши туди, холестерин виводиться з організму, тим самим зменшуючи ризик виникнення серцево-судинний хвороб.

2. В мене здорова вага, тому я не можу мати високий рівень холестерину

За словами доктора Грінфілда: ще й як мложете. «Баланс холестерину насправді залежить від того, що ми їмо, але також і від нашої генетики. Наприклад, людина може народитися з генетичною схильністю неефективно переробляти холестерин, з так званою сімейною гіперхолестеринемією. Це явище спостерігають в 1 з 200 людей. Вага більше залежить від вашого спадкового метаболізму і балансу між споживанням та витраченням калорій».

Доктор Паз погодився: «Навіть якщо ви маєте здорову вагу, ваш холестерин може бути ненормальним. Іншими факторами, що впливають на рівень холестерину, є їжа, яку ви їсте, фізична активність, куріння та кількість алкоголю, який ви вживаєте» .

Крім того, як сказала доктор Лахойє, у людей, які мають здорову вагу, може бути високий рівень холестерину, тоді як у деяких людей з надмірною вагою може не бути високого рівня холестерину. «На рівень холестерину впливає генетика, функція щитовидної залози, ліки, фізичні вправи, сон та дієта», ― пояснила вона.

«Існують також фактори, які ви не можете змінити і які можуть сприяти підвищенню рівня холестерину, такі як ваш вік та ваша генетика», – продовжила вона.

3. У мене були б симптоми, якби у мене був високий рівень холестерину

Це черговий міф. Доктор Паз каже: «У більшості випадків високий рівень холестерину не викликає симптомів. Ось чому рекомендується періодично проводити аналіз крові для виявлення високого рівня холестерину».

«Єдиними симптомами підвещення холестерину є пізні симптоми, коли надмірне накопичення холестерину відповідає за пошкодження та закупорку серця та судин. Це викликає біль у грудях (стенокардію), серцевий напад або навіть раптову смерть», ― сказав доктор Грінфілд.

Доктор Лахойє повторив, що високий рівень холестерину призводить до безсимптомного накопичення плашок в артеріях, поки він не призведе до інсульту або інфаркт.

4. Якщо я буду їсти багато холестерину, у мене буде високий рівень холестерину

Ця тема дещо складніша, ніж можна було очікувати. «Холестерин, який споживається, не обов’язково безпосередньо корелює з рівнем холестерину», – пояснила доктор Лахойє. «Вживання цукру або простих вуглеводів може призвести до підвищення рівня холестерину, навіть якщо хтось не їсть багато холестерину».

Вона також пояснила: «Люди, які займаються фізичними вправами, рідше бачать підвищення рівня холестерину в результаті вживання холестерину в порівнянні з людьми, які ведуть сидячий спосіб життя».

За словами доктора Грінфілда, якщо ми споживаємо більше холестерину, ми, швидше за все, збільшимо рівень холестерину. Він пояснив чому: «Ви не ходите в магазин і не купуєте упаковку холестерину, але купуєте червоне м’ясо, сири та яйця. Червоне м’ясо містить насичені жири і холестерин. Холестерин ― це продукт тваринного походження, тому продукти, що містять насичені жири, не тільки підвищують рівень холестерину, але й підвищують «поганий», або ЛПНЩ, холестерин, який потім осідає в артеріальній стінці наших судин» .

5. Кожен повинен прагнути до однакових показників холестерину

Доктор Паз каже: «Ваш цільовий рівень холестерину ґрунтується на тому, чи були у вас в анамнезі певні захворювання – наприклад, інфаркт та інсульт,― і на ваш ризик розвитку цих проблем, який ґрунтується на таких речах, як вік та чи у вас підвищений тиск. Рекомендації щодо холестерину, опубліковані Американською асоціацією серця (AHA), Американським коледжем кардіології та Національною асоціацією ліпідів, називають це хибним твердженням».

Він пояснив далі: «Для тих з нас, хто не мав жодних серцево-судинних проблем, рівень холестерину ЛПНЩ (« поганий «холестерин) повинен бути меншим за 100 міліграмів на децилітр (мг/дл). Але якщо у вас є захворювання серця або судин ― в анамнезі серцевий напад, інсульт або інше захворювання артеріальних судин ― і особливо якщо у вас діабет, цільовий рівень холестерину ЛПНЩ повинен бути меншим за 70 мг/дл, або нижче».

6. Тільки чоловіки повинні турбуватися про рівень холестерину

Доктор Паз пояснив: «За даними CDCT, протягом 2015–2018 років поширеність високого загального холестерину серед дорослих у США становила 11,4%. Якщо порівнювати чоловіків та жінок, поширеність високого загального холестерину становила 10,5% у чоловіків і 12,1% у жінок. Жінки, втративши захисні ефекти естрогенів, мають такий же ризик виникнення серцево-судинних проблем, як і чоловіки», ― пояснив він.

«Фактично, оскільки жінки розвивають серцеві захворювання в більш пізньому віці і живуть довше, щорічно в жіночому населення реєструється більше серцевих нападів, ніж у чоловіків».

Він також сказав, що, коли жінки переживають серцевий напад, вони, як правило, мають гірші результати, і що жінки мають значно більший ризик померти від хвороб серця, ніж від раку молочної залози.

7. Я нічого не можу зробити щодо рівня холестерину

За словами доктора Паза, «Окрім прийому ліків для зниження рівня холестерину, ви також можете покращити рівень холестерину, підтримуючи здорову вагу, вживаючи правильні продукти, займаючись фізичними вправами, уникаючи куріння та уникаючи надмірного вживання алкоголю».

Доктор Грінфілд погодився з цим: «Дієта і фізичні вправи ― це завжди перші кроки, які залишаються надзвичайно важливими. Статини дуже ефективні для зниження холестерину і безпечні. Вони існують з 1987 року, і новітні статини асоціюються з покращеною ефективністю, безпекою та меншою кількістю побічних ефектів».

8. Я приймаю статини, тому можу їсти що хочу

«Якщо ви їсте те, що хочете, і надмірно споживаєте калорії, ви наберете вагу. Коли ви набираєте занадто багато ваги, особливо в районі живота, у вас може розвинутися стан, що називається метаболічним синдромом, який є переддіабетичним станом».

Він продовжив: «Статини не є препаратами для зниження ваги. Їхня робота ― знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, а ваша робота ― поважати своє тіло»

9. Мені менше 40 років, тому мені не потрібно перевіряти рівень холестерину

«Хоча існують певні дебати про те, коли починати обстеження на підвищений рівень холестерину, – пояснив д -р Паз, – багато асоціацій, таких, як AHA, рекомендують обстеження вже у 20 років».

Погоджуючись, доктор Грінфілд сказав: «Ризик серцево-судинних захворювань в подальшому житті зростає. У рекомендаціях зазначено, що першу перевірку холестерину слід проводити підлітковому віці, а якщо у вас є схильність до , це слід перевірити раніше».

Кетоз ― природний стан метаболічного процесу. Коли людина досягає кетозу, її організм спалює накопичений жир замість глюкози.

Коли організм розщеплює жир, у крові починають накопичуватися кислоти, які називаються кетонами. Потім ці кетони залишають тіло через сечу. Наявність кетонів у крові та сечі свідчить про те, що людина досягла на кетоз.

Кетоз може допомогти людині втратити зайвий жир, оскільки організм починає розщеплювати запаси жиру, а не покладатися на вуглеводи для отримання енергії. Крім того, деякі дослідження свідчать, що кетоз може допомогти зменшити апетит людини, що також може сприяти схудненню.

Досягти стану кетозу не завжди просто. Багато людей, які бажають досягти кетозу, дотримуються кетогенної дієти. У цій статті ми розглянемо сім способів швидкого входження до стану кетозу. Ми також розглядаємо можливі ризики введення організму в цей метаболічний стан. Способи введення організму в кетоз включають:

1. Збільшення фізичних навантажень

Людина може потрапити в стан кетозу, збільшивши фізичні навантаження. Чим більше енергії людина витрачає протягом дня, тим більше їжі їй потрібно їсти.

Вправи допомагають людині виснажувати запаси глікогену в організмі. У більшості випадків запаси глікогену поповнюються, коли людина їсть вуглеводи. Якщо людина сидить на дієті з низьким вмістом вуглеводів, вона не буде поповнювати свої запаси глікогену. Організму може знадобитися деякий час, щоб навчитися використовувати жирові запаси замість глікогену. Людина може відчувати втому, коли її організм пристосовується.

2. Значне скорочення споживання вуглеводів

Кетоз виникає, коли нестача вуглеводів змушує організм використовувати жир як основне джерело енергії. Людина, яка прагне досягти кетозу, будь то для схуднення, для зниження ризику серцевих захворювань або для підтримки та контролю рівня цукру в крові, повинна прагнути скоротити споживання вуглеводів до 20 грамів (г) на день або менше. Однак це не остаточна цифра. Деякі люди можуть їсти більше вуглеводів і все одно потрапляти в стан кетозу, а іншим доведеться їсти менше.

3. Голодування протягом коротких періодів

Голодування або відсутність їжі може допомогти людині досягти стану кетозу. Багато людей можуть це зробити між прийомами їжі. У деяких контрольованих випадках лікар може порекомендувати більш тривалий період голодування від 24 до 48 годин. Це необхідно обговорити зі своїм лікарем.

Жирне голодування ― це альтернативна форма посту. Жирне голодування передбачає значне скорочення споживання калорій і дієту, що складається майже повністю з жиру, протягом не більше ніж 3 днів.

Ранні дослідження показали, що це може мати позитивний вплив на схуднення. Однак жирне голодування важко підтримувати і може бути не найкращим варіантом для більшості людей. Дуже малі розміри вибірки та відсутність більш надійних доказів означають, що люди повинні бути обережними щодо такого підходу.

4. Збільшення споживання здорового жиру

У міру зменшення споживання вуглеводів більшість людей замінюють втрату вуглеводів збільшенням корисних жирів. Деякі жири, які людина може їсти, включають такі продукти:

  • кокосова олія
  • оливкова олія
  • авокадо і олія авокадо
  • лляна олія

Однак людям, які прагнуть схуднути, важливо також пам’ятати про загальну кількість калорій. Надмірне споживання калорій за день може ускладнити схуднення.

5. Перевірка рівня кетонів

Одним із методів, які можуть допомогти людині досягти стану кетозу, є моніторинг рівня кетонів в організмі. Для цього існує кілька тестів, серед яких:

  • аналіз сечі
  • аналіз дихання
  • аналіз кров

Використання одного або декількох з цих тестів може допомогти людині відстежувати свій прогрес, дозволяючи їй вносити корективи у свій раціон.

6. Споживання білка

Кето-дієта обмежує кількість білка, який людина може з’їсти, порівняно з жиром.

Хоча рекомендовані кількості варіюються, одна стандартна кето-дієта рекомендує споживати 20% джерела калорій у вигляді білка. Низьке споживання білка необхідно для того, щоб людина досягла кетозу.

7. Вживайте більше кокосової олії

Кокосова олія може допомогти людині досягти або зберегти стан кетозу. Згідно з дослідженням, присвяченим хворобі Альцгеймера, додавання в раціон кокосової олії може допомогти людям підвищити рівень кетонів.

Кокосова олія містить жири, які називаються середньоланцюговими тригліцеридами або МСТ. Організм може швидко і легко поглинати МСТ. Потім він надсилає ці жири безпосередньо в печінку, що перетворює їх або в кетони, або в енергію.

Чи безпечний кетоз?

Кетоз ― це природний метаболічний стан, який часто може виникати ненавмисно між прийомами їжі. Існує кілька потенційних причин, чому людина може захотіти перейти в стан кетозу, деякі з найпоширеніших ― це втрата ваги або зменшення жиру, лікування цукрового діабету 2 типу та зміцнення здоров’я серця.

Однак кетоз безпечний не для всіх. Людина не повинна тривалий час перебувати в стані кетозу, оскільки це може спричинити негативні наслідки.

Людям з цукровим діабетом 1 типу слід уникати кетозу, оскільки у них більший ризик розвитку кетоацидозу, що є потенційно небезпечною для життя ситуацією. Кожен, хто роздумує про кетогенну дієту, повинен спочатку проконсультуватися з лікарем.

Висновок

Кетоз ― це природний стан організму. Коли це відбувається, організм спалює свої жирові запаси як енергію.

Підтримка стану кетозу протягом коротких періодів передбачає мінімальний ризик. Однак людям з діабетом 1 типу слід уникати кетозу через підвищений ризик ускладнень. Люди також повинні уникати тривалого перебування у кетозі, оскільки вони можуть відчувати втому та дефіцит поживних речовин.

Внесення кількох змін у дієту та спосіб життя, включаючи вживання більш корисних жирів та вимірювання рівня кетонів, може допомогти людині швидше ввійти в стан кетозу.